Untuk respi kali ni, ana maleh nak celoteh panjang2. ana ringkaskan yek. selamat mencuba!=)
Bahan-bahan ( 10 biji kentang )
- 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
- 1 sudu kecil lada hitam di tumbuk halus
- 1/2 cawan fresh milk
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Rebus kentang dgn sedikit garam
- Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit sampai hancur
- Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
- Sambil putar , masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.
Jom, buat sos pulak...
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
- 650 ml air
- 5 sudu besar stok ayam (ana guna brand Maggi)
- 1 biji bawang besar - cincang
- 1 batang saderi - cincang
- 40 gm mentega
- 20 gm tepung gandum
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- sedikit serbuk lada hitam
- kicap pekat
- garam
Cara-cara
- Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
- Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
- Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
- Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
- Antum masaklah ikut pekat mana yg disukai. Antum rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
jazakallahu khairan kathira
p/s: ni pun bukan gambar kentang putar yang ana masak tau. amek kat internet, ngeh3.
insyaALLAH...kalau da ada kamera nnt, ada la gambar makanan yang ana masak sendiri=)
No comments:
Post a Comment